СКІЛЬКИ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ПОТРІБНО ШКОЛЯРАМ: ПРО НОРМИ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ДІТЕЙ РІЗНОГО ВІКУ

1. Енергетична та поживна цінність їжі (вміст макро- і мікронутрієнтів) у закладах дошкільної, загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі - заклади) повинна відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти/дітей згідно знормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.
2. Планування частки калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежить від режиму (кратності) харчування в закладі.
3. У разі споживання лише сніданку калорійність повинна становити 25-30 відсотків добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35 відсотків. Орієнтовна кількість калорій на сніданок, обід та вечерю, добова калорійність для різних вікових груп наведена в таблиці .

Вікова групаЕнергетична цінність сніданку, вечері, ккалЕнергетична цінність обіду, ккалДобова енергетична цінність, ккал
1-4 роки350-415415-4851385
4-6 (7) років425-510510-5951700
6*-11 років525-630630-7352100
11-14 років600-720720-8402400
14-18 років675-810810-9452700

4. М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти. Орієнтовна кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці .

Вікова групаКількість білку на сніданок, вечерю, грамівКількість білку на обід, грамівДобова потреба у білку, грамів
1-4 роки13-1515-1853
4-6 (7) років14-1717-2058
6*-11 років18-2121-2572
11-14 років21-2525-2984
14-18 років23-2727-3293

НОРМИфізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії

Добова потреба дитячого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії

Вікова групаСтатьЕнергіяБілки, гЖири, гВуглеводи, г
ккалзагальна кількістьтваринні
0-3 місяці*хлопчики та дівчатка1202,22,26,513
4-6 місяців*хлопчики та дівчатка1152,62,56,013
7-12 місяців*хлопчики та дівчатка1102,92,35,513
1-3 рокихлопчики та дівчатка1385533744194
4-6 роківхлопчики та дівчатка1700584156240
6 років(учні)хлопчики та дівчатка1800604358260
7-10 роківхлопчики та дівчатка2100725170295
11-13 роківхлопчики2400846284327
11-13 роківдівчатка2300785576326
14-17 роківюнаки2700936892375
14-17 роківдівчата2400835981334

Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах

Вікова групаМінеральні речовини
Кальцій(мг)Фосфор(мг)Магній(мг)Залізо(мг)Цинк(мг)Йод(мкг)Селен(мкг)Фтор(мкг)Мідь(мг)
0-3 місяці400300504390171,00,3-0,5
4-6 місяців500400607490171,00,3-0,5
7-12 місяців6005007010790171,00,3-0,5
1-3 роки800800100101090201,20,3-0,7
4-6 років800800120101090201,51,2
6 років(учні)8008001501210100302,01,5
7-10 років100010001701210120302,51,5
11-13 років(хлопчики)120012002801215150402,52,0
11-13 років(дівчатка)120012002701512150452,51,5
14-17 років(юнаки)120012004001215150502,52,5
14-17 років(дівчата)120012003001813150502,52,0

Добова потреба дитячого населення у вітамінах

Вікова групаА(мкг РЕ)Біотин(мкг)Пантотенова кислота(мг)Д(мкг)Е(мг ТЕ)К(мкг)С(мг)В1(тіамін, мг)В2(рибо-флавін, мг)РР(мг НЕ)В6(мг)В12(мкг)Фолат(мкг)
0-3 місяці40051,7835300,30,450,40,525
4-6 місяців40051,71048350,40,560,50,540
7-12 місяців50061,810510400,50,670,60,660
1-3 роки5008210615450,80,9100,90,7100
4-6 років50015310720500,81,0121,01,0150
6 років(школярі)50015310825550,91,1131,11,2200
7-10 років50020351030601,01,2151,21,4200
11-13 років(хлопчики)60025451345751,31,5171,52,0300
11-13 років(дівчатка)60025451045701,11,3151,32,0300
14-17 роківюнаки60040451565801,51,8201,82,0400
14-17 роківдівчата60040451355751,21,5171,52,0400

ЯК ЗАОХОТИТИ ДИТИНУ ДО ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Кожну дитину можна заохотити їсти здорову їжу і робити це із задоволенням. Почитайте поради біолога та наукової блоґерки Дарії Прокопик, як це зробити:1. Привчайте дітей до різних смаківЩоби звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.Не змушуйте дітей їсти овочі - зробіть так, щоб овочі завжди були доступними, і діти бачили, що ви самі це їсте.Не “маскуйте” овочі в стравах - діти мають їсти корисні продукти свідомо.2. Їжте разом та без телевізораДіти, які харчуються разом зі своєю сім'єю, як правило, їдять більш здорову їжу. Вживання їжі перед телевізором сприяє вибору менш безпечних та корисних продуктів.3. Встановіть регулярний режим харчуванняЦе стосується як сніданку, обіду та вечері, так і проміжних перекусів.4. Не використовуйте їжу як нагороду чи покаранняЦе не сприяє здоровим харчовим звичкам.5. Слідкуйте, щоб дитина пила достатньо водиКількість води, рекомендована для споживання дітям, залежить від багатьох факторів - рівня фізичної активності, температури повітря тощо. Головний орієнтир - почуття спраги у дитини. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу.Загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:· діти від 1-4 років від 2-4 склянок· діти 4-8 років: 5 склянок· діти 9 -13 років: 7-8 склянок· 14 і більше: від 8 до 11 склянок (https://goo.gl/inSjGL).Денну норму води дитина може отримати не тільки споживаючи воду, але і з харчових продуктів.6. Обмежте їжу з великою кількістю калорій, жиру, цукру та солі й пропонуйте альтернативуАльтернативними солодощами можуть стати свіжі та сухі фрукти, десерти на основі горіхів, сиру, несолодкі йогурти, узвари та смузі.7. Будьте прикладом для своїх дітейЯкщо хочете заохотити дитинфу їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.
Кiлькiсть переглядiв: 207